Se Bottenvikens rika undervattensliv

Uppdaterad
Publicerad

Bottenviken har mer arter på havsbotten än man tidigare trott.

I de många grunda vattnet frodas växter som beskrivits som sällsynta, men som marinbiologer nu hittat massor av.

Marinbiologer från både Finland och Sverige har i tre veckors tid snorklat på olika platser längs kusten från finska Uleåborg till svenska Jävre. Anledningen är att man för första gången någonsin ska kartlägga havsbotten i Bottenviken.

– Det vi har sett är att botten är ovanligt rikt på liv. Vid varje provplats hittar vi 10-15 olika arter och det är mycket för att vara här uppe, säger marinbiologen Linnea Bergdahl, som just nu snorklar med sina kollegor Kajsa Johansson och Petra Pohjola utanför Salmis hamn i Haparanda skärgård.

Viktig fakta för framtida beslut

Kartläggningen kommer att pågå i tre år och ska användas för framtida myndighetsbeslut. Det kan handla om naturreservat, utbyggnader eller vilka miljöer som är viktiga att skydda om olja läcker ut. Filmen här ovan visar lite av det länsstyrelsens marinbiologer sett under arbetet med kartläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.