Så trakasserades EU-migranten på Luleås gator

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sprids en film på nätet där ett flertal män i en bil trakasserar en EU-migrant genom att hälla öl i hans saxofon. Filmen möts av starka reaktioner.

– Man blir ju otroligt ledsen och illa berörd. Samtidigt blir jag väldigt arg att människor gör så här mot andra, säger Jenny Larsson, aktiv i Ett Luleå för Alla.

Filmklippet las ut på tisdagen och har redan runt 6 000 visningar. Klippet visar hur flera män i en bil ropar på mannen och vill att han ska komma och spela för dem. När han slutligen dyker upp häller de en ölburk i hans saxofon och kör skrattandes iväg.

Polisen: allmänt åtal

Många har reagerat med både sorg och ilska över videoklippet som nu sprids i sociala medier. Det finns även dem som har försökt att hänga ut de som de tror ligger bakom händelsen.

Även Norrbottenspolisen har sett filmklippet och tolkar det hela som ofredande på offentlig plats, vilket faller under allmänt åtal.

Jenny Larsson tror att vi kommer att få se mer liknande händelser i framtiden om ingenting händer.

– Det vi vill är att alla sluter upp och inte vänder ryggen till för människor som tigger, säger Jenny Larsson, aktiv i Ett Luleå för Alla.

”Kastar saker på dem”

På EFS kyrkan i Luleå säger man att liknande händelser redan sker. Josh Armfield var en av dem som fick trösta mannen efter trakasserierna.

– Det händer jätteofta att våra vänner, som är väldigt utsatta eller bor i en bil, kommer hit och berättar att till exempel bilrutan har slagits sönder eller att någon har kastat saker på dem eller skrikit på dem. Det är ingen ny sak, men det är jättetråkigt, säger Josh Armfield.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.