I videon ser du bodensaren Carola Nilssons videodagbok och hur mycket som krävs bara för att sonen Oskar ska få i sig näring. Foto: Erica Larsson/SVT

Se vardagen med ett multisjukt barn: ”Kan dö om vi gör fel”

Publicerad

Vardagen ser minst sagt annorlunda ut hemma hos Carola och familjen Nilsson i Boden. Sonen Oskar lider av en mag- och tarmkanal samt en energibristsjukdom. Bara att få i honom näring kräver massor – men det tar inte slut där.

– Han kan dö om vi gör fel, säger mamma Carola Nilsson.

Den lilla radhuslägenheten i utkanten av Boden är fylld med slangar, sterila lakan, pumpar, mediciner, flytande näring, handsprit och droppåsar. Allt för att 14-åriga och multisjuka Oskar ska må så bra som möjligt trots sina sjukdomar.

– Det är jätteviktigt att allt är rent och sterilt när vi kopplar på näringen till Oskar via en central venkateter in i bröstet. Annars riskerar han att få blodförgiftning, berättar Carola Nilsson.

I videon ser du mammans videodagbok och hur mycket som krävs bara för att Oskar ska få i sig näring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.