Ellika Nilsson, SVT, tillsammans med Lars Alriksson (M) kommunalråd Gällivare och Frank Hojem kommunikationsdirektör vid LKAB.

Utfrågningen om Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s programledare Ellika Nilsson leder utfrågningen av Frank Hojem, kommunikationsdirektör vid LKAB, och Gällivares kommunalråd Lars Alriksson (M).

Utfrågningen börjar nu. Förra veckan kom beskedet att ytterligare 100-talet Malmbergsbor måste flytta.

Det efter en ny deformationsprognos från LKAB som visar att delar av Östra Malmberget kommer att beröras av deformationer.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

En av dem som fick brevet om att de måste flytta från Östra Malmberget var Lars Alriksson.

– Jag var förberedd på det, säger han.

Men andra Malmbergsbor tyckte att  den nya deformationsprognosen från LKAB det kom plötsligt och de var oförberedda.

– Det är vi på LKAB som har ansvaret för hur informationen går fram och vi skickade den samtidigt till både kommunledning och andra invånare, säger Frank Hojem.

Ändrar förutsättningar

Det har varit ett omfattande borrprogram i östra Malmberget och experterna har kommit fram till att det inte går att bo där.

– Vi från kommunen hade behövt ha kvar området för att kunna utveckla samhället men den nya informationen från LKAB ändrar förutsättningarna, säger Lars Alriksson.

SVT Norrbotten har haft en omröstning på hemsidan där 79 procent tycker att hela Malmberget ska avvecklas.

– Vi har fått information om sprickan och när vi har fått in all information då måste vi fundera på vilka förutsättningar som finns för Östra Malmberget.  Vi måste ha den fulla bilden. Vi måste också fråga oss hur det blir för framtida generationer, säger Lars Alriksson.

Detaljplanen kommer ta tid

– En del vill bo kvar och andra vill flytta och det blir vår uppgift, att försöka lösa var och ens situation eftersom vi har orsakat skadan. Vårt löfte är att ingen ska lida ekonomisk skada av vår gruvdrift, säger Frank Hojem.

Frank Hojem förklarar att LKAB behöver tid och att Gällivare kommun behöver tid för att ta fram detaljplaner.

LKAB påbörjar nu under hösten kontakterna med dem som bor i Östra Malmberget. Gruvbolaget ska lösa in fastigheterna och de boende ska ha flyttat inom de närmaste åren. Senast 2020.

Överklagat

När det gäller Östra Malmberget berörs mellan 100 och 160 fastigheter beroende på om en 100-metersgräns från miljövillkoret för markdeformationer ska tillämpas eller inte, en fråga som LKAB överklagat.

Och Ellika Nilsson läser upp en fråga från Bengt: Det innebär att de 66 fastigheter som finns i det området får leva i total oro om vad som ska ske.  Varför överklagar ni?

- Vi överklagar inte bara 100 meters gränsen. Det är en ganska omfattande och komplex miljödom som berör hela vår verksamhet i Malmberget. Vi har alltid två vågskålar. Det ena är att försvara fortsatt gruvdrift i Malmberget och då måste vi väga det mot samhällsomvandlingens intressen. Vi tycker att hundrameters gränsen är orimlig. Den faktiska påverkan kommer att vara betydligt längre in från där industristaket kommer att gå. Vi har redan i dag miljözoner så det är skälet till att vi överklagar den detaljen, svarar Frank Hojem

Vill behålla attraktiviteten

Många tittare undrar hur det blir med skolan.

– Vår föresats är att behålla attraktiviteten i området. Så skolan ska vara kvar som det ser ut, men vi måste göra en analys och få veta hur det ser ut med vibrationer och annat som påverkar, säger Lars Alriksson.

– LKAB tittar ju tillsammans med Gällivare kommun på olika utvecklingsområden. Till exempel var vi ska bygga nya bostäder, säger Frank Hojem.

Många är hyresgäster i Malmberget och hyresgästföreningen undrar hur de ska hållas skadeslösa.

– Många hyr av LKAB fastigheter. Alla hyresgäster som flyttar till nyproduktion ska få en hyresupptrappning under fem år. Det vill säga att om de haft en lägre hyra tidigare och flyttar till nytt så får de reducerad hyra de första åren. Men vi ska även hjälpa folk som vill ha äldre lägenheter, så långt det går, säger Frank Hojem.

Det pratas mycket om villaägarna  – har hyresgästerna glömts bort? undrar programledaren Ellika Nilsson.

– Nej, från kommunens sida har vi hela tiden pekat på hyresgästernas speciella situation. Att de inte äger sin bostad och kan riskera att tvingas flytta till ett dyrare boende. Vi värnar och har påtalat deras situation, säger Lars Alriksson.

Erbjuds olika bostadsområden

Många som vet att deras hus ska rivas kan vilja flytta tidigare.

– Vi kommer att erbjuda olika bostadsområden så att folk vill slå ner sina bopålar, säger Lars Alriksson.

Människor påverkas när allt faller samman. Hur jobbar ni med det mentala?

– Om du är tvungen att flytta från ditt hus så är det inte så...men det finns också en möjlighet. Vi får inte låta ett trauma förlama oss, säger Alriksson.

– Hade vi fått önska fritt hade vi inte velat ha en gruva mitt i samhället. Det handlar om både känslor och kalkyler. Vi måste se till att fasaderna blir målade och häckarna klippta så länge människor bor kvar. Och så måste allt dokumenteras så att minnena finns kvar om än inte husen, säger Frank Hojem.

”Lös in hela Malmberget”

Ellika Nilsson läser upp en fråga från Johnny Häll:

Varför kan inte LKAB ta initiativ till att skriva kontrakt med samtliga sakägare i Malmberget som i framtiden kommer att beröras,där även en prisöverenskommelse och tidsplan sätts på pränt?

– Jag tror inte att sakägarna hader accpeterat det. Prisläget förändras hela tiden, säger Frank Hojem.

En fråga från en Malmbergsbo:

Kommer bilderna och filmerna som Hojem pratar om att delas ut till Malmbergsborna?

– Ja, absolut. Alla kommer självklart kunna ta del av det, säger Frank Hojem.

Putte frågar:

Är det inte dax att börja agera och inte bara utvärdera? Lös in hela Malmberget !

– Det finns dom som vill bo kvar och de som vill ta steget att flytta. Vi har all respekt för det. Men vi måste invänta alla utredningar innan vi fattar något beslut, säger Lars Alriksson

– Samhällsomvandlingskostnaderna måste bäras av gruvans intäkter. Det är så vi kan skapa framtidstro och trygghet i den förändring vi är inne i, säger Frank Hojem.

Om 20 år tror Frank Hojem och Lars Alriksson att Malmbergsborna bor i  ett  Gällivare som blvit en förtätad stad med en större centrumkärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet