Visa alla (2)

Se de tama abborrarna – som älskar fläskfilé

Publicerad

Norrbottens fiskekonsulent Dan Blomquist har lyckats tämja abborrar och matar dem med fläskfilé.

Den här sommaren har sol- och badälskare fått sitt lystmäte tillgodosett. Sämre har det varit med sportfiskarna vars fångster i många fall halverats.

Och vad gör då en fiskeentusiast när fisket fallerar. Ett tips kommer från länets fiskekonsulent, Dan Blomquist, som roat sig med att tämja abborrar och tränat dem att äta ur handen.

– Man får ha lite tålamod men det gick faktiskt ganska fort att få dem handtama. Abborrar är ju avundsjuka stimfiskar som tävlar om att hinna ta maten först och jag tror att det underlättade, säger Dan Blomquist.

Han har matat fiskarna med olika rätter men favoritmaten har varit mask och fläskfilé.

Finns nackdelar

Men det finns även nackdelar med att mata abborrar från en brygga.

– Ja, om man sätter sig på bryggkanten och dinglar med fötterna i vattnet får man räkna med att bli nypen i tårna och det kan ju vara obehagligt om man inte är van. Å andra sidan har man alltid sällskap när man badar och det är ju trevligt, säger Dan Blomkvist.

Filmen där han matar fiskarna publicerades första gången på Facebooksidan Vatten i Norr där länsstyrelsen informera om olika vattennyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer