Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Ruska 22 – och hör Erik Stålhandske om utmaningarna när man övar utomlands. Foto: Jesper Sundström, F 21

Se stridspiloterna från F 21 öva på att försvara Finland

Uppdaterad
Publicerad

Det finsk-svenska försvarsarbetet har intensifierats sedan ländernas Nato-ansökan. ”Ruska 22” är finska flygvapnets största övning och just nu är Norrbottens flygflottilj, F 21, på plats och försvarar luftrummet i Rovaniemi.

Det är inte första gången som svenskt stridsflyg deltar i den finska försvarsövningen även om det har gått två år sedan sist.

Under övningen ombaseras enheter från F 21 i Kallax utanför Luleå till finska Rovaniemi för att öva tillsammans med det finska flygvapnet.

– Vi har med oss sex flygplan och ungefär hundra personer, säger Erik Stålhandske, kontingentschef på F 21.

”Stärker samarbetet på Nordkalotten”

Även om övningen sker i Finland så kommer finska flygplan av modell F-18 Hornet landa på Luleå-Kallax flygplats för snabbtankning.

– I och med Rysslands anfall på Ukraina har vi ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge i Europa. Det gör att årets Ruska blir än viktigare för att sända tydliga säkerhetspolitiska signaler samtidigt som den ytterligare stärker det operativa försvarssamarbetet på Nordkalotten, säger Carl-Fredrik Edström, chef för Norrbottens flygflottilj och flygvapnets övningsledare för Ruska 22.

Tusentals deltagare på plats

Omkring 3 700 personer och fler än 50 flygplan deltar i övningen och F 21 är på plats fram till lördag.

– När vi kommer in har den fiktiva konflikten trappats upp och gått över i krigstillstånd. Vi går helt enkelt in och försvarar Finland mot en fiende, säger Erik Stålhandske.

Kontingentschefen ser fram emot dagarna.

– Det finns väldigt många lärdomar att dra på alla nivåer. Inte bara i luften, säger han.

I klippet ser du bilder från Ruska 22 – och hör Erik Stålhandske om utmaningarna när man övar utomlands.

Ruska 22

  • Ruska 22 är en årligt återkommande finsk nationell försvarsövning.
  • Mer än 50 flygplan (stridsflygplan, skolflyg, transportflyg, helikoptrar och ledningsflygplan).
  • Omkring 3 700 personer deltar i övningen varav 2 400 inkallade finska värnpliktiga.

Källa: F-21 Norrbottens flygflottilj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.