Henrik och Viktoria Wahlberg ordnade Sveriges nordligaste kosläpp på deras gård i Soukolojärvi i Övertorneå kommun, belägen knappt en mil från Polcirkeln. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här tar betessläppet vid Polcirkeln en kovändning

Publicerad

Betessläppet i närheten av Polcirkeln tog en riktig kovändning när djuren skulle släppas ut på grönbetet.

Henrik Wahlberg och Viktoria Wahlberg anordnade Sveriges nordligaste officiella betessläpp på deras gård i Soukolojärvi i Övertorneå kommun. Uppskattningsvis hade 250 personer tagit sig till gården, som ligger mindre än en mil från Polcirkeln.

Men Sveriges nordligaste betessläpp höll också på att bli att av de kortaste. När de 60 korna släpptes ut stannade de upp direkt vid porten. Efter att korna tagit några kliv ut gjorde de flesta djuren en kovändning och lunkade tillbaka in i ladugården för att hämta resten av sina fyrbenta vänner. Efter två försök till direktiv från Henrik Wahlberg sprang de till slut ut som det var tänkt från första början.

– Det brukar inte stå flera hundra personer människor utanför så då blev de lite skeptiska, men det gick ju bra till slut. Det blev lite av en ”propp” i porten, säger Viktoria Wahlberg.

Visade upp mjölkproduktionen

Förutom betessläppet bjöds det även på mjölk och bullar, paret Wahlberg passade även på att visa upp sin gård och hur man går till väga för att producera mjölk.

– Det är så mycket folk som inte har någon naturlig koppling till jordbruk eller mjölkproduktion så det är roligt att träffa folk och visa hur det fungerar. Ett sätt att bjuda in allmänheten till en grej som både människor och djur tycker är kul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer