Bild från segelflygklubben varifrån de två flög. Foto: Hans Sternlund/TT

Segelflyg har kraschat i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Ett segelflygplan med två personer ombord störtade i Kirunafjällen. Den ena räddade sig med fallskärm. Den andre personen saknades till en början men vid 20.45 på måndagskvällen påträffades han död i närheten av flygvraket.

Det var strax före 19 som polisen larmades om att ett segelflyg havererat i trakterna av Nikkaluokta i Kirunafjällen.

Piloten sa till sjö- och flygräddningen att planet bröts itu under pågående flygning. Det havererade flygplanet är lokaliserat till en plats i Paltatjåkkaområdet, söder om Pirttivuopio flygplats.

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

Hoppade med fallskräm

Räddningspådraget var stort med både sjö- och flygräddningscentralen, räddningstjänsten, fjällräddare samt polis inblandad.

Enligt Börje Öhman på Norrbottenspolisen ska piloten ha haft fallskärm och sedan hoppat.

– Hur han tagit sig ut från planet det vet jag inte, men han har enligt de uppgifter jag fått haft fallskärm och sedan hoppat från planet.

Mannen som lyckades ta sig ur planet fördes med skoter till en väntande ambulans. Han skall vara fysiskt oskadd men förd till sjukhuset för kontroll.

Den omkomne mannen är 18 år och hemmahörande i Kiruna.

Platsen där segelfygplanet slog ner är nu under natten avspärrad i avvaktan på vidare utredning under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

Mer i ämnet