Sen fjällsnö ger sen kalvmärkning

Uppdaterad
Publicerad

Den sena snösmältningen har gjort att renarna har väntat med att dra sig upp på fjället. Det har lett till att kalvmärkningen är upp till tre veckor sen på sina håll.

I Leaveas sameby startade kalvmärkningen under tisdagen. SVT Norrbotten var på plats under den första dagen vid gärdet vid Alesjaure som ligger efter Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta.

Normalt brukar kalvmärkningen kunna göras strax efter midsommar. Men på grund av ett antal samspelande faktorer har renarna väntat med att gå upp på fjället.

Fortfarande ligger det mycket snö på topparna och på de högre belägna markerna. En annan orsak är att även myggen har varit sena.

Insekterna driver upp renarna

– Insekterna driver upp renarna. De har ju inget myggmedel och då vill de vara på de högsta topparna, säger Helena Partapuoli, renskötare i Leavas sameby.

Den sena snön är paradoxalt nog en del i det nya klimatet som ger mer nederbörd. I fjällen kommer nederbörden i form av snö som trots högre temperaturer smälter av senare på säsongen.

Klimatförändringarna är högst påtagliga för de som jobbar med renskötsel.

– Det är alltid någon årstid på året som är konstig, eller fel. Ändå är jag uppvuxen med klimatförändringar och medveten om att det händer hela tiden, säger Helena Partapuoli.

Intensivt för renskötarna

Nu väntar intenvisa dagar i rengärdet. Renskötarna har inte hur lång tid på sig som helst.

– Vi kommer att hinna att få kalvarna märkta bara vädret håller i sig.

Hinna innan vad?

– Innan det blir höst igen, för den kommer ganska snart. Så fort gräset slutar växa här upp i högfjällsområdet så vänder renen nedåt igen till höstlanden och då är det svårare att få ihop hjordarna och märka alla kalvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.