Vattenflödena är fortfarande väldigt höga, även om vi inte når upp till en klass-3 varning, säger Fredrik Wuopio, räddningsledare i Haparanda.

Senaste rapporten om vattenflödena i Torneälven

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivåerna i Torneälven har nått sin kulmen och vattenflödena kommer att vara höga fram till och med lördag.

– Jag har just fått prognosen från SMHI och vattenflödena har stabiliserats. Vi har fortsatt höga vattenflöden men vi ser att det kommer att lugna ner sig till på söndag, säger Fredrik Wuopio, räddningsledare i Haparanda.

Så mycket har det sjunkit

Har vattnet sjunkit under det senaste dygnet?

– Ja, en centimeter på 24 timmar så det går åt rätt håll, säger Fredrik Wuopio.

Räddningstjänsten i Haparanda räknar med att de skyddsvallar och barriärer som byggts upp runt centrala Haparanda ska hålla undan flödet.

– De kommer att ligga kvar åtminstone till början av nästa vecka. Vattenflödena är fortfarande väldigt höga, även om vi inte når upp till en klass-3 varning, säger Fredrik Wuopio.

Fortsätter kontrollerna

Räddningstjänsten kommer fortsatt att kontrollera och mäta vattenflödena.

– På måndag kommer vi att ha möte och ta ett nytt beslut om hur vi ska agera vidare.

Fredrik Wuopio vill också passa på att gå ut med en varning till allmänheten.

– Det är viktigt att vara försiktig när man vistas nära älven. Hamnar man i strömfåran får man svårt att ta sig därifrån.

Haparanda kommun uppmanar allmänheten att respektera avspärrningarna runt älven eftersom det finns risk för drunkningstillbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.