Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet beskriver Birgitta Fernström, samordnare av seniordagen i Kiruna, vad som gör ett gott pensionärsliv. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Så håller du i gång hjärnan som äldre: ”Var inte ensam”

Uppdaterad
Publicerad

Att sköta om sin hjärnhälsa är viktigt för att få ett långt och aktivt liv som pensionär. Det var fokus under torsdagens äldremässa i Kiruna.

– Man måste förbereda sig för pensionen och fundera på vad man vill, säger Birgitta Fernström, samordnare för seniormässan.

Under äldremässan i Kiruna lyftes många aspekter på pensionärslivet. På programmet var det  bland annat föreläsningar och utställningar om hälsa för äldre – eller ”årsrika” som många föredrar att säga.

– Vi tycker det är lite fint att säga att vi är rika på så mycket och vi är också rika på år, säger Birgitta Fernström samordnare för Kiruna pensionärs samverkan.

Förutom lokala och regionala föreläsare berättade professor Miia Kivipelto om ”Hjärnhälsa på dina fem fingrar”. Bland annat pratade hon om hur förändrade levnadsvanor  kan förbättra hälsan hos äldre.

I klippet ger Birgitta Fernström tips på hur du kan förbättra din hjärnhälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.