Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Snell är en av många företagare som inte fått någon ersättning efter gruvbolaget Northlands konkurs. Foto: Micke Nyberg/Arkiv/SVT

Sveriges största konkurs i modern tid avslutad – efter sex år

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Northlands konkurs är den största i Sverige i modern tid och efter sex år har konkursförvaltare Hans Andersson kommit med sin slutredovisning.

Den visar bland annat att Pajalaföretagen inte fick ett öre i ersättning.

Northlands tillgångar var cirka en miljard kronor och skulderna mer än elva miljarder kronor och det betyder att många fordringsägare inte fick betalt.

Det drabbar bland annat 35 företag i Pajala och två privatpersoner och markägare med mineralrättigheter.

”Man mådde skit”

OKQ8  förlorade 11,8 miljoner kronor. Snells entreprenad 6,7 miljoner kronor, Miljö-och Teknik i Kangos 640 500 kronor och Carolas Tårtor 870 kronor, bara för att nämna några oprioriterade fordringsägare.

– Backar man tillbaka så mådde man skit för det där. Det kändes inte så trevligt, men den där smällen vi gick på har stärkt oss. Vi förlorade mycket pengar på kort tid och fick en lärdom av det.

– Nu har vi jobbat oss tillbaka och det rullar på bra. Vi jobbar främst med Kaunis Iron, men vi har också fler ben att stå på och vi har aldrig tappat tron på gruvindustrin, säger Snell entreprenads vd, Patrik Snell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlands konkurs

Mer i ämnet