Foto: SVT

Sex timmars arbetsdag kan bli verklighet i Övertorneå

Publicerad

Socialdemokraterna i Övertorneå vill testa att införa 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön i vissa av kommunens verksamheter. ”En möjlighet för ett bättre samhälle” skriver partiet i sin motion som ska behandlas på kommunfullmäktige idag.

Bakgrunden till motionen är bland annat den höga nivån på sjukskrivningar inom vård och omsorg, städ och kök i Övertorneå kommun. ”Att på försök införa 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön kan vara den rätta vägen att gå för att minska sjukskrivningstalen och även minska arbetslösheten” skriver partiet i sin motion.

Partiet anser att 6 timmars arbetsdag bland annat skulle minska förslitningsskador och stress, ge mer tid till familj och fritid, minska sjukskrivningarna och minska arbetslösheten genom att dela på jobben.  

Motionen kommer att behandlas på kommunfullmäktige under måndagen. Socialdemokraterna innehar 10 av kommunens 31 mandat i fullmäktige.

Mer om detta under dagen.

Såhär ser socialdemokraternas förslag ut:

Visa

Att Övertorneå kommun gör en utredning på alla effekter med ett försök med arbetstidsförkortning till 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön

Att Övertorneå kommun inför ett försöksprojekt på 1 år inom de verksamheter som berörs mest

Att detta genomförs under 2017

Att Fullmäktige får en återkoppling av effekterna och konsekvenserna efter projekttidens slut för att sedan ta ställning till vidare satsningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer