En Amerikansk transporthelikopter landar med soldater på en åker i Hangvar på norra Gotland. Förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge och USA deltog i försvarsmaktsövningen Aurora 17 Foto: TT

Misstänkta sexuella trakasserier under försvarsövningen Aurora utreds

Publicerad

Ett fall av sexuella trakasserier som ska ha inträffat under den internationella försvarsmaktsövningen Aurora utreds nu på flygflottiljen F21 i Luleå. Övergreppet blev känt samma dag som Metoo-uppropet #givaktochbitihop blev publikt.

Det är chefen för Norrbottens flygflottilj F21, Carl-Johan Edström, som nu går ut med att ytterligare ett sexuellt övergrepp ska ha skett på F21.

Både den utsatta och den misstänkta förövaren ska arbeta på flottiljen. Händelsen ska ha inträffat under övningen Aurora tidigare i höst.

– Största fokus ligger på att ge den utsatta stöd, säger flottiljchef Carl-Johan Edström.

Övergreppet blev känt samma dag som Metoo-uppropet inom militären, #givaktochbitihop, blev publikt och den 30 november påbörjades en utredning.

”Varje upplevd kränkning oacceptabel”

Flottiljen har nu påbörjat en utredning om sexuella trakasserier, men Carl-Johan Edström vill inte uttala sig mer om fallet.

– Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Varje upplevd kränkning är helt oacceptabel och är en för mycket, säger han.

I maj 2017 framkom att ett sexuellt övergrepp skulle skett ett år tidigare. Ärendet polisanmäldes då.

Flera fall av sexuella trakasserier har tidigare förekommit på flottiljen. 2016 blev en anställda uppsagd sedan han gått in till tre anställda kvinnor som duschade och erbjudit dem massage. Mannen dömdes 2015 för sexuellt ofredande. Även 2014 blev en anställd polisanmäld för sexuella trakasserier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet