Mikael Kuhmunen är ordförande i Sirges sameby och vill sluta bruka med Jåhkågasskas sameby: ”Felet ligger på alla skogsbolag”. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi

Sirges sameby vill se gränsdragning på gemensamma betesmarker

Publicerad

I nio år har Sirges sameby velat ha en gräns mellan Jåhkågasska och Sirges samebyar, vid vinterbetesområdena kring Jokkmokk. Men ännu har inget skett.

I en formell begäran till Sametinget skriver Sirges sameby att man inte längre kan acceptera det markintrång som de menar Jåhkågasska sameby gör på deras sedvanemarker. Man ber därför Sametinget att återigen sätta igång arbetet med en gränsdragning mellan samebyarna inom vinterbetesområderna kring Jokkmokk, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

”Gör markintrång”

Sirges sambys ordförande Mikael Kuhmunen skuldbelägger inte samebyarna utan han säger att man har hamnat i den här situation på grund av att markerna krymper.

– Vi måste bråka med våra gamla klasskompisar sedan barnsben och det felet ligger på alla skogsbolag och företag som gör markintrång, säger han till SVT Oddasat.

Vill inte se gränsdragning

I dagsläget har Sirges, Jåhkågasska, Udja, Tuorpun och Slakka samebyar gemensamma vinterbetesmarker nedanför odlingsgränsen och som en lösning till eventuella konflikter så uppmanar Sametinget dem att gå in i en avtalsprocess. Genom den kan man tillsammans hitta lösningar och inför varje vinter enas om vart man ska vara.

Jåhkågasska sameby tyckeratt ett avtal kan vara en bra lösning, men att en gräns inte gör saken bättre. 

– Nej, generationen som varit före oss har ju kunnat samarbete. Det är nog inte så stora problem att få det att fungera i framtiden också, säger Jåhkågasskas ordförande Jan Erik Länta till Sameradion & SVT Sápmi.

Vädret spelar in

Fram till 2010 hade de två samebyarna ett formellt avtal men som i praktiken i slutändan inte fungerade bra. Eftersom betesmarkerna krymper och vintrarna blir svårare vädermässigt vill Sirges se att Sametinget gör en gränsdragning. 

– Det blir enklare för alla och man vet var man får vara med sina renar, säger Mikael Kuhmunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet