Emma Idén, konstnärlig ledare balettskolan i Piteå. Foto: SVT

Sista dansen för balettskolan i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Det var sista dansen i veckan för svenska Balettskolan i Piteå i dess nuvarande form. Nu läggs utbildningen ner och intagningen stoppas direkt – trots omfattande protester.

Årets skolavslutning på Balettskolan i Piteå är slutet på en kommunal kultursatsning med riksintag. Skolan ska läggas ner av besparingsskäl och inga nya elever ska tas in. Utbildningen ska monteras ner under två år.

– Jag lämnar nu för jag klarar faktiskt inte av att vara kvar i det här när de monterar ner. Efter att ha varit med och byggt upp det här under fem och ett halvt år så känns det så oerhört vemodigt att stanna kvar, säger Emma Idén, konstnärlig ledare balettskolan i Piteå.

Eleverna sörjer

Sofi Bergdahl är en av eleverna på Balettskolan som sörjer att den nu ska läggas ner.

– Jag har ju som växt upp med den, jag har ju gått här i sex år och det har varit fantastiskt med alla fina lärare och elever som man kommit väldigt n-ära. Man har fått många kompisar och blivit som en stor familj, säger Sofi Bergdahl.

”Väldigt sorligt”

Skolan fick i veckan ett sista uppträdande där samtliga årskurser fanns med på scenen.

– Det är väldigt blandade känslor, jag är väldigt glad att se att eleverna gör så fantastiskt bra ifrån sig. De är sådana proffs redan nu och har lärt sig oerhört mycket. Det är väldigt sorgligt eftersom det är första gången vi har alla årskurser, från fyra till nio, på scenen och det blir både första och sista gången, säger Emma Idén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.