Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Balettskolan i Piteå gjorde under fredagen sin sista föreställning. Foto: SVT/Anders Hjertström

Sista föreställningen – Svenska Balettskolan i Piteå stänger ned

Publicerad
Balettskolan i Piteå gjorde under fredagen sin sista föreställning efter att Piteå kommun beslutat lägga ned skolan av kostnadsskäl. Föreställningen spelades in för att sändas ut senare. Orsaken är att coronapandemin sätter stopp för att spela inför publik.

– Dansen stärker en som individ. Den hjälper en att bli självsäker och man får en bättre självkänsla. Och det stärker en jättemycket att stå på scen och visa sig för andra människor, berättar Alvina Berggren, elev på balettskolan.

Kostnadskrävande

I januari 2018 beslutade Piteå kommun att lägga ned balettskolan. Orsaken var att man ansåg den vara för kostnadskrävande. Svenska Balettskolan i Piteå är en av tre danskolor med riksintag för barn i Sverige och den enda i norra Sverige.

De andra två utbildningarna finns i Stockholm och Göteborg.

Men nu är det slut och den sista föreställningen gavs utan publik på grund av coronapandemin. Istället spelades föreställningen in.

Två årskullar var kvar

– Vi har under flera år fasat ut de elever som var intagna. Nu har vi kommit fram till de sista årskullarna, en nia och en sexa som gör sin sista föreställning, säger dansläraren Ann-Sofie Hartman Thelin i en paus i föreställningen.

Alvina Berggren, som går i klass nio, berättar att hon ska fortsätta dansa på gymnasiets estetiska program i Piteå.

– Jag vill utbilda mig till dansare, säger hon innan hon ska in på scen igen för att fortsätta dansföreställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer