Hon sitter på dubbla stolar

Uppdaterad
Publicerad

Centerns nya gruppledare i landstinget, Anna-Stina Nordmark-Nilsson, har hamnat i politiskt blåsväder.

Anna-Stina Nordmark-Nilsson sitter nämligen i styrelsen för ett stafettläkarbolag som hyr ut personal i Norrbotten.

Landstinget vill minimera kostnaderna för inhyrd stafettpersonal, både läkare och sjuksköterskor. Men centerns nye gruppledare Anna-Stina Nordmark-Nilsson vill maximera uttaget i sin roll som styrelseledamot i uthyrningsbolaget Dedicare.

– Det är en konflikt om det är jag som fattar beslut och även om det inte är jag som fattar besluten kan det vara en konflikt för det kan tänkas att jag har ett inflytande på landstinget, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

– Det största problemet har Anna Stina Nordmark-Nilsson gentemot Norrbottningarna. Patienter i Norrbotten vill ha fast personal och hon sitter i en styrelse för ett bolag som arbetar för en helt annan utveckling, Maria Stenberg (S).

Anna-Stina Nordmark-Nilsson har suttit i Dedicares styrelse sedan 2012 och under den tiden har bolaget hyrt ut personal för drygt 14 miljoner kronor till Norrbottens läns landsting.

Nu växer kritiken mot att hon sitter på två stolar.

Uthyrningsbolaget har bolagsstämma i maj och Anna-Stina Nordmark Nilsson säger till Nordnytt att hon ännu inte bestämt sig för hur hon ska göra – sitta kvar eller avgå.

– Bolagsstämman är i maj 2015. Jag kommer inte att avgå i förtid, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer