Självmorden ökar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den stora ökningen av antalet självmord inom hälso-och sjukvården i Norrbotten oroar de ansvariga i regionen. – Vi är mycket bekymrade, säger lex Maria-läkaren Carl-Johan Westborg.

Under årets första tre månader har tio fall av självmord inträffat och det ska jämföras med sexton fall under hela 2018. Fem fall rör vuxenpsykiatrin i Luleå och Boden, två fall rör vuxenpsykiatrin i Piteå, två ärenden rör primärvården och ett fall rör Kiruna sjukhus.

”Helt oväntat”

Den lex Maria-ansvarige läkaren Carl-Johan Westborg suckar tungt över den negativa utvecklingen.

– Vi har jobbat väldigt hårt med att förebygga självmord och även fått ned siffrorna, men så kommer det här. Den här ökningen var helt oväntad och vi ser ingen gemensam nämnare mellan fallen heller. Vi är naturligtvis väldigt bekymrade över utvecklingen, säger han.

Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) delar den oron.

–Det är alarmerande. Det är tråkigt att se den statistiken. Psykisk ohälsa är ett stort problem i länet och landet och det behöver vi satsa mer resurser på.

”Pressat läge”

Alla självmord inom hälso-och sjukvården ska lex Maria-anmälas till IVO (inspektionen för vård och omsorg) för utredning och beslut om eventuella åtgärder.

Men bara två av de tio fallen i år har skickats in till tillsynsmyndigheten eftersom händelseanalyserna i regionen tar så lång tid.

– Vi tror att det beror på det pressade läget i vården, att man helt enkelt inte kan prioritera utredningarna, säger Carl-Johan Westborg.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Källa: TT

Så fångar du signalerna

De flesta som begår självmord har tidigare pratat om det, men omgivningen har inte alltid fångat upp budskapet.

Det finns forskning som visar att det kan fungera förebyggande att tala eller skriva om självmord eftersom det kan göra personer medvetna om att de behöver söka hjälp.

Det går att hindra personer som bestämt sig för att begå självmord. Många som överlevt frågar sig efteråt hur de kunde tänka som de gjorde.

Självmordsprocessen är hos vuxna ofta långdragen. Hos unga kan det oftare ske plötsligt. Därför är det viktigt att vara extra uppmärksam på tecken på psykisk ohälsa bland unga.

Några varningssignaler är: dåliga sömnvanor, dåliga/störda matvanor, extrema beteendeförändringar (exempelvis kraftigt försämrade skolresultat), prat om självmord, skolk, drog- och alkoholmissbruk, tappad lust för fritidsaktiviteter, självskadebeteende och tecken på depression som nedstämdhet, irritation, koncentrationssvårigheter och låg självkänsla.

Källa: Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP), Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES), Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.