TV: Räddar liv – nu hotas verksamheten

Sjöräddningssällskapets framtid är oviss

Uppdaterad
Publicerad

Piteås frivilliga sjöräddare rycker ut 20-25 gånger per säsong för att rädda folk i knipa som befinner sig till havs.

Det gör de oavsett väderlek och utan någon ersättning. Men nu är framtiden osäker efter att SOS Alarm tänkt börja ta betalt för larm.

Tills vidare är Sjöräddningssällskapets frivilligarbete räddat fram till årsskiftet. SOS Alarm och Sjöräddningssällskapet skrev för ett tag sedan ett avtal som innebär att SOS inte tar betalt för sina tjänster.

SOS Alarm hade tänkt börja ta betalt för larm som berör kommunal räddningstjänst och sjöambulans. Från SOS Alarm säger man till SVT att verksamheten måste ha kostnadsbeteckning och att de inte har något uppdrag från staten att hjälpa frivilligorganisationer gratis. SOS Alarm ägs till hälften av staten och till hälften av Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Vill ha fler medlemmar

Sveriges nordligaste Sjöräddningssällskap finns i Piteå. Organisationen har trettio medlemmar i Norrbotten men efterfrågar fler frivilliga för att få ihop jourverksamheten. Det som krävs är förmåga att simma 200 meter i kallt vatten med kläderna på och hyfsad fysik. De frivilliga får inte betalt för sina arbetsinsatser.

– Tills vidare är ju kostnadsfrågan löst och vi hoppas på ett nytt avtal även efter årsskiftet, säger Lars Lundberg, som är ansvarig för sjöräddningssällskapet i Piteå.

Drivs av vilja att hjälpa till

Räddningsaktionerna handlar oftast om folk som eftersökes eller ambulanstransporter, säger Lars Lundberg.

– Jag gillar att hjälpa till folk och så gillar jag teknik och det här arbetet är mycket teknik, berättar den utbildningsansvariga skepparen Johan Hedin.

– Det är ett underbart nöje att jobba med det här, säger Ingela Fahlgren som till vardags arbetar som arbetsförmedlare. Här får jag lära mig nytt hela tiden via olika övningar och ibland även vara med i skarpa lägen, berättar hon.

Dramatiska minnen

Ett skarpt läge hon minns är en höstkväll där ett gammalt par hamnat i sjönöd.

– Det var mörkt och de lyckades inte få igång motorn och drev mot en klippvägg men i samarbete med Lotsen och Kustbevakningen lyckades vi rädda paret och båten.

Även Johan Hedin berättar om ett dramatiskt minne.

– För bara några veckor sedan räddade vi en person utanför Trundön från en kantrad segelbåt, berättar han.

Inblandad i de flesta akuta sjöräddningsaktioner

Sjöräddningssällskapet är med i åttio procent av räddningsaktioner till sjöss. Den i Piteå stationerade gruppen opererar längs hela Norrbottens kust.

– Vi behövs för vi finns på de flesta ställena i Sverige och även vid de största sjöarna. Bara det att vi finns och syns när vi är ute med vår båt och övar gör nog att folk tänker litet extra på säkerheten och känner sig litet tryggare, säger Ingela Fahlgren.

Både Sjöräddningssällskapet och SOS Alarm avvaktar nu den så kallade 112 utredningen om samordnad alarmeringstjänst som ska bli färdig i december. Fram till dess behöver Sjöräddningssällskapet inte betala för SOS Alarms larmtjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.