Minibussen voltade längs E10 utanför Abisko. En spansk medborgare dog, och fem spanjorer och en norsk medborgare skadades. Foto: SVT Design

En omkom i allvarlig olycka på E10 i Abisko

Under söndag morgon slog en minibuss runt på väg E10 i Stordalen nära Abisko nationalpark. En spansk medborgare omkom i olyckan och sex personer skadades.

Det handlar om en minibuss som fått sladd och sedan kört ner i diket. Olyckan skedde runt 05.20 på morgonen och enligt räddningstjänsten var det mycket halt på platsen.

– Det var sju personer som har färdats i den här bilen som har voltat och landat på taket. De här personerna är förda till Narvik i Norge vilket ligger några mil från olycksplatsen, säger Marie Andersson, polisens presstalesperson.

Väg E10 var avstängd i båda riktningar i några timmar efter olyckan. Både svensk och norsk räddningstjänst deltog i insatsen, däribland en norsk helikopter.

Utbytesstudenter från Spanien

I minibussen färdades sex spanska utbytesstudenter i åldrarna 25-30 år, och en norsk guide. Samtliga fördes till sjukhus.

Under söndagskvällen meddelade polisen att en spansk medborgare omkommit och att anhöriga är underrättade. En person är förd till universitetssjukhuset i Tromsö för att opereras för sina skador. Studenterna hör till ett norskt universitet.

Det har gjorts en polisanmälan om vållande till annans död, för att på bästa sätt kunna utreda olyckan. Minibussen är bärgad till Kiruna för teknisk undersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer