Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjukdomar sinkade vaccinationerna för covid-19 i Älvsbyn Foto: SVT/Filip Hannu och TT

Därför kom Älvsbyn igång sent med sina vaccinationer

Uppdaterad
Publicerad

I Boden inleddes vaccinationerna mot covid-19 redan i mellandagarna, men i Älvsbyn kom man igång först under vecka 2 på det nya året. Orsaken var bland annat personalen hade sjukdomssymptom.

Alla kommuner i Norrbotten är nu igång med vaccinationer. Men i Älvsbyn, som var en av dem som var sist ut, var det inte enkelt. De kunde börja vaccinera först i vecka 2 eftersom många i personalen själva varit sjuka.

– Vi har ju haft skyddsutrustning hela tiden. Vi har använt både munskydd och visir under hela pandemin men ändå blev folk sjuka, säger Annika Nilsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Älvsbyn.

Boden i framkant

I Boden började man vaccinera folk redan 28 december och i slutet av den här veckan räknar kommunen med att ha vaccinerat 1 050 personer, därav har drygt 200 personer fått sin andra dos.

Anledningen till deras snabbhet var att nappa på erbjudandet när länet skulle få de första doserna av Pfizers vaccin – men hade samma fråga kommit lite tidigare hade svaret varit annorlunda.

– Så fort man får ett utbrott på ett boende blir en ganska stor andel av personalen sjuka. Man är ju hemma vid minsta symptom och då blir det mycket sjukfrånvaro. Vi hade turen att det var över och hade inte mycket sjukfrånvaro under julhelgen, säger Mats Björk, administrativ chef vid socialförvaltningen i Boden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet