Personal på Sunderby sjukhus arbetade med covid-19 i flera timmar innan hon fick testresultatet. Foto: SVT

Coronasmittad sjukhuspersonal arbetade i sex timmar på Sunderby sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En i personalen på Sunderby sjukhus jobbade i sex timmar – samtidigt som hon var smittad med corona och hade symtom. Händelsen har nu anmälts till Arbetsmiljöverket.

Den nioende oktober uppmärksammar en person på Sunderby sjukhus att hon har symptom som kan vara kopplade till coronaviruset. Hon tar prov och inväntar svar, liksom resten av personalgruppen.

På sjukhuset konstaterat man dock att hon har astma/allergi sedan ett par veckor tillbaka och i sjukhusets anmälan till Arbetsmiljöverket står det att: ”om symptomen har en tydlig orsak som du känner igen sedan tidigare, och inte kan antas bero på covid-19, behöver du inte stanna hemma. Sådana orsaker kan vara till exempel migrän eller allergi” (Källa: Folkhälsomyndigheten).

Fick svar sex timmar senare

Därefter påbörjar personen sitt arbetspass och efter sex timmar kommer provsvaret som visar att hon har covid-19. I anmälan tror Region Norrbotten att smittorisken eliminerats till annan personal och patienter då hon, och övrig personal, burit godkänd skyddsutrustning hela passet.

Dock konstateras det samma dag som händelsen att minst tio anställda vid två enheter insjuknat eller har testats positivt för covid-19, och att patienter kan ha smittats.

SVT Nyheter Norrbotten har försökt att nå enhetschefen vid avdelningen men utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet