Foto: SVT

Sjuksköterskor får förkortad arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten och Vårdförbundet har enats om ett avtal. Bland annat ska sjuksköterskornas arbetsvecka kortas

32 timmars arbetsvecka istället för 34 timmar och 20 minuter för heltidsanställd nattpersonal.

Det erbjuds nu legitimerade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor anställda av Region Norrbotten.

Även de som arbetar enstaka nätter erbjuds en arbetstidsförkortning.

Detta efter att man enats om ett nytt lokalt avtal med Vårdförbundet.

– Avtalet skapar hälsosammare arbetsvillkor för Vårdförbundets alla medlemmar. Medlemmarna har efterfrågat möjligheter för vila och återhämtning mellan arbetspassen vilket de nu får, säger Erica Ohlsson, ordförande Vårdförbundet Norrbotten.

LÄS MER: Strid om arbetstidsförkortning

I och med det nya avtalet får alla av förbundets medlemmar antällda av Region Norrbotten samma villkor, något det inte varit tidigare.

– Idag skiljer sig villkoren i våra verksamheter för de som arbetar natt. Vissa medarbetare står i beredskap hundra timmar per år för att rycka in om en kollega till exempel blir sjuk. Det har upplevts som stressande för en del och nu plockar vi också bort det, säger Ulrika Sundquist, HR-direktör i Region Norrbotten.

LÄS MER: ”Överbeläggningar ett problem”

I och med avtalet hoppas Region Norrbotten på att skapa attraktivare jobb för sjuksköterskorna och att lättare kunna bemanna vården vid kritiska tidpunkter som helger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.