Sjuksköterskornas nattavtal gynnar inte alla

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt kollektivavtal för nattarbetande sjuksköterskor sänker veckoarbetstiden med två timmar och tjugo minuter för de allra flesta. Men det finns undantag. Sjuksköterskor som slutit individuella avtal kan i stället få nästan tre timmar längre veckoarbetstid.

Det nya avtalet om arbetstidsförkortning sänker arbetstiden från 34 timmar och 20 minuter till 32 timmar för heltidsanställd nattpersonal. Vårdförbundet i Norrbotten har också lyckats förhandla så att avtalet börjar gälla från september i år istället för april 2018 som i det övriga landet där också arbetstiden blev något längre.

LÄS MER: Sjuksköterskor får förkortad arbetstid

Vårdförbundet är stolt över avtalet som ger längre veckovila. Förbundets regionala ordförande Erica Ohlsson påverkas själv av det nya avtalet.

– För mig betyder det här mycket. Jag har en så kallad rotationstjänstgöring med 37,58 timmars arbetsvecka. Två nätters tjänstgöring ingår i perioden. Små timmar blir mycket i längden och betyder att jag kan återhämta mig bättre, säger hon.

Vissa får jobba mer

Men det finns ungefär 40 nattarbetande sjuksköterskor som lyckats få ner sin arbetstid ännu mer, till cirka 29 timmar per veckan, via ensidiga avtal som inte Vårdförbundet varit delaktiga i.  En av dem är Petra Eriksson som arbetar natt på strokeenheten på Piteå Älvdals sjukhus.

– Min arbetstid ökar ju så jag har litet blandade känslor angående det nya kollektivavtalet, säger hon. Samtidigt så ger ett kollektivavtal trygghet och kontinuitet, fortsätter hon.

Personalkris låg bakom

Anledningen till de individuella arbetstidsöverenskommelserna på Petra Erikssons arbetsplats var en personalkris för två år sedan.

– Ingen ville jobba natt då. Sjuksköterskorna tyckte att det var för slitsamt. Sänkning av arbetstiden gav bra effekt och vi har haft tillräckligt med personal sedan dess, säger hon.

Petra Eriksson har hört att arbetsgivaren inte tänker fortsätta med de enskilda avtalen på hennes arbetsplats.

– Så jag får börja jobba några timmar mer per vecka från och med september. Jag hade hoppats på ett kollektivavtal på 30 timmars veckoarbetstid för alla nattsjuksköterskor, säger hon. För mig har den kortare arbetstiden inneburit att jag har varit piggare både hemma och på jobbet och orkat mer.

Besvikna har hört av sig

Även Hjärtintensiven och Kirurgavdelningen på Sunderby sjukhus har personal med 29 timmars arbetsvecka via så kallade ensidiga avtal med arbetsgivaren.

– Det är några som har hört av sig och varit besvikna över att vi inte lyckats förhandla om 29 timmars arbetsvecka för alla, säger Erica Ohlsson. Hon menar dock att det nya avtalet är en stor förbättring för de flesta nattarbetande medlemmarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.