Foto: SVT

Sjukvården hotar 93-åring med polishämtning

Publicerad

93-årige Margit Lundberg vägrar att bli utskriven från Sunderby sjukhus för att hon känner ångest och för att sitta hemma ensam.

Och efter hot om polishämtning backade sjukhuset och lät henne återvända till sin avdelning.

För två veckor sedan kom 93-årige Margit Lundberg in akut på Sunderby sjukhus med vatten i lungorna och andnöd och det visade sig att hon lider av ett allvarligt hjärtfel.

Nu är hon färdigbehandlad, men vägrar att bli utskriven för att hon känner ångest och oro inför att komma hem.

Hotade med polis

Margit Lundbergs fall kom upp under Nordnytts valdebatt i Boden i går kväll och i dag förklarar hon själv hur hon vill ha det.

– Jag vill komma till ett äldreboende. Det är en hemsk upplevelse att sitta ensam hemma och känna att man håller på att svimma eller drunkna och så har man ingen att tala med, säger hon.

Men den ansvarige läkaren hotade med polishämtning för att få henne att lämna sjukhuset, enligt Margit Lundberg och sonen Hans Lundberg.

– I dag har läkaren gjort en pudel och han talar inte längre om polishämtning. I stället har mamma fått återvända till avdelningen och jag ser det som en delseger att hon inte blir utskriven i dag, säger han.

Misslyckat uttryck

Nordnytt har ingen kommentar av den ansvarige läkaren men Norrbottens läns landstingsdirektör Mats Brännström känner till ärendet:

– Jag vet att man från sjukhusets sida har lagt ner stor energi på att hitta en lösning i fallet,  men inte lyckats, säger han.

Landstingsdirektören bekräftar för Nordnytt att han har hört att ordet ”polishämtning” har använts när det gäller Margit Lundberg och han kommenterar det så här:

– Jag förstår den frustration som finns bland vårdpersonalen med den platsbrist som råder. Men använder man uttrycket ”polishämtning” så har man misslyckats.

Finns inte på världskartan

Luleås socialchef Mikael Lekfalk säger till Nordnytt att Margit Lundbergs behov av bistånd ska utredas, men att grundprincipen är att hon återvänder till sitt hem medan den processen pågår.

– Men ibland kan lösningen vara att man hamnar på ett korttidsboende i väntan på att man blir bättre eller att man inte blir det. Då kanske det är läge för ett vård-och omsorgsboende, men det där är väldigt individuellt. 

Och han reagerar starkt på hotet om polishämtning av 93-åringen.

– Det finns inte på världskartan att vi skjutsar gamla damer med polis. Det måste ha varit en stressad person som sagt så. Det handlar om en trygghetskänsla, eller i det här fallet en brist på trygghet och det är det som vi måste möta upp och ha en bra dialog om, säger Mikael Lekfalk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer