Kenneth Backgård (SJVP). Foto: SVT

SJVP fick 70 procent i Kiruna: ”En sanslöst stor siffra”

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla röda fästet Kiruna har fallit och det syns mest tydligt inom hälso-och sjukvårdspolitiken. Årets val visar att sjukvårdspartiet fick hela 70 (!) procent av rösterna i gruvkommunen.

Att rösta rött har länge varit rätt i Kiruna, men i dag tycker allt fler att det är fel. Bara drygt var tionde invånare la sin röst på socialdemokraterna i regionvalet och besvikelsen är stor över hur de rödgröna partierna sköter hälso-och sjukvården.

”Ett rungande ja”

Sjukvårdspartiet fick hela 69,9 procent av rösterna och det är nästan sju gånger mer än socialdemokraterna.

Val 2018 – #dinröst

– Jag är ledsen över att vi inte fick deras förtroende. Det är uppenbart att kirunaborna ser någonting annat med sjukvården än vad vi gör, säger det avgående regionrådet Anders Öberg (S).

Ser de fel?

– Jag ska inte säga att de ser fel. De gör sin bedömning helt enkelt.

”En sanslös siffra”

Sjukvårdspartiets ledare Kenneth Backgård är omtumlad och överväldigad över valresultatet i Kiruna.

– Det är en sanslöst stor siffra. Det är ett rungande ja till vår politik från nästan hela Kirunas befolkning, man kan inte säga annat. Det innebär ett enormt förtroende som vi måste leva upp till och jag tror att vi kan göra det.

Så nu blir det en magnetröntgenkamera i Kiruna?

– Det kan man utgå från att det blir, ja. Där och i Kalix. Det finns med i vårt valprogram, säger Kenneth Backgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet