Ett rum i arresten i Luleå (arkivbild). Foto: SVT

Ska ha frigetts i bara trosor – JO kräver svar

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Luleå har anmält polisen till justitieombudsmannen. Enligt anmälan blev hon inlagd för tillnyktring och fick inte gå på toaletten under natten. Hon frigavs på morgonen iförd endast skor, trosor och ett lakan.

Händelsen ägde rum i höstas. Enligt anmälan blev kvinnan omhändertagen för berusning och fördes till arresten i Luleå. Under natten ska hon sedan ha vägrats toalettbesök av polisens personal – enligt anmälan sade de åt henne att ”hålla käften och kissa på golvet”.

Blev fråntagen kläderna

Kvinnan ska också ha försökt skada sig själv i cellen, och därefter visiterats och blivit fråntagen alla kläder utom trosorna. Någon kontakt med läkare ägde enligt anmälan aldrig rum.

När kvinnan sedan frigavs ska hon endast ha varit iförd trosor, ett lakan och ett par skor.

Kräver utredning

Justitieombudsmannen kräver nu svar och en utredning från polisen. JO kräver yttrande om bland annat kvinnans möjligheter att dricka vatten och gå på toaletten, vilka överväganden som gjordes om kvinnans borde få läkarbedömning eller vård, om manlig eller kvinnlig personal skötte tillsynen när hon var iförd endast trosor samt vilka åtgärder som övervägts i samband med hennes frigivande.

SVT har varit i kontakt med polisens områdeschef, som inte känner till ärendet och ber oss återkomma till veckan för kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.