Foto: SVT

Skadliga mejl – allt vanligare bland kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner är drabbade av mejl som innehåller skadlig kod i syfte att infektera datornätverket.

Vid en rundringning till några av länets kommuner är det inga som direkt upplevt någon misstänkt kartläggning av infrastrukturen i form av nyfikna frågor som i Luleås fall.

Men något som tycks ha blivit allt vanligare är en stor mängd mejl med falska avsändare. Ibland rör det sig om så kallad ”Ransomware” som är en skadlig kod som i värsta fall infekterar och krypterar innehållet på datorn.

Tommy Lindvall är Säkerhetssamordnare på Bodens kommun.

– Vi vet egentligen inte hur mycket vi kartläggs, men det som ökar är cyberstörningar, det skickas länkar med filer som kan låsa datorn.

Vill se bättre kunskap

Det handlar om falska mejl med exempelvis Postnord, Telia eller Skatteverket som avsändare.

– Det kommer hela tiden den här typen av falska mejl där man vill låsa datorn och komma in i vårt nätverk och ställa till oreda. Det händer och då får vi städa upp en del efteråt. Här behöver vi göra en stor informationsinsats och få bättre kunskap för att skydda oss förklarar Tommy Lindvall.

Även i Piteå märker man av en ökning av den här typen av skadliga mejl.

– Det är en ansenlig mängd som kommer in, majoriteten av mejl i dag rör sig om spam där vi har filter som stoppar de innan någon skada hinner uppstå, säger Ulf Gustavsson, informationssäkerhetsamordnare på Piteå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer