Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tulltjänstemännen i Haparanda har för första gången fått hjälp av ett skannerfordon i sitt arbete vid gränsen till Finland. Foto: Linus Nilsson/SVT

Skannerfordon används vid tullen i Haparanda – för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Under den stora tulloperationen i östra Norrbotten har Tullverket i Haparanda för första gången fått låna ett skannerfordon. 

– Ett mycket bra hjälpmedel när man letar olika gömmor i fordonen, säger Dariusz Stanczak, insatschef vid Tullverket.

Med skannerfordonet kan tulltjänstemännen snabbare hitta narkotika, vapen och andra illegala varor som transporteras över gränsen i olika fordon.

Bagageröntgen

– I praktiken kan man säga att det är en stor bagageröntgen. Vi scannar lastbilar, personbilar, husbilar och containrar. Vi skannar efter avvikelser som inte stämmer överens med vad förare uppger att de har i sina fordon, säger Sebastian Lindqvist, gruppchef vid Tullverket.

Under de två veckor som Tullverkets särskilda kontrollinsats pågått på gränsen mellan Sverige och Finland  har tulltjänstemännen bland annat gjort 174 kontroller av utgående fordon och stoppat ett försök till utförsel av stöldgods.

Så gick tullens största operation i östra Norrbotten – se listan på alla beslag.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera på Lokalbrevet Norrbotten här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer