Foto: Benny Lindberg/SVT

Skarp kritik mot agerandet

Publicerad

Företagarna Norrbotten var inte affärsmässiga i EU-projektet ”Gränshinder i norr”. Organisationen missade även att upphandla konsultkostnader och det skapade en jävssituation.

Länsstyrelsens beslut att inte betala ut nästan 200 000 kronor i EU-projektet var en stor förlust både ekonomiskt och förtroendemässigt. Och för att vara byråkratprosa uttrycker sig den förvaltande myndigheten skarpt.

”Olämpligt”

”Vi anser det olämpligt att samma aktör/konsult både skriver projektansökan, företräder ärendet i projektägarens namn och slutligen driver projektet. Det kan tolkas som att nämnda konsult kunde dra fördel av sin kännedom om projektet i upphandlingsförfarandet.” skriver Iiris Mäntyranta, handläggare vid länsstyrelsens internationella enhet.

#FÖRETAGARNANORRBOTTEN

Och Företagarna Norrbottens revisor Samuel Jormvik håller med.

”Vi delar den bedömningen och vår rekommendation är att den konstellationen ej ska förekomma framöver.” skriver han i ett speciellt revisions-PM.

Förbättringsförslag

Samuel Jormvik råder också styrelsen att agera när det gäller de pengar som betalats ut – trots att regionchef Kjell Hjelm och projektledare visste att länsstyrelsen inte skulle bevilja någon ersättning på grund av felaktiga uppgifter.

”Vi anser att styrelsen bör undersöka möjligheten att få denna utbetalning åter” skriver han i samma revisions-PM.

Han påpekar också att upplysningar om vissa redovisningsprinciper, bland annat när det gäller intäkter, fortfarande saknas och att det bör åtgärdas.

Och med de synpunkterna och förbättringsförslagen godkändes årsredovisningen för 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#FÖRETAGARNANORRBOTTEN

Mer i ämnet