Andreas Forsman från Öjebyn fick svåra smärtor av skelleftesjukan och hoppas på den nya medicinen. Foto: SVT

”Det kändes som om fötterna höll på att brinna upp”

Uppdaterad
Publicerad

”Det kändes som om fötterna höll på att brinna upp”, säger Andreas Forsman, som lider av Skelleftesjukan. Nu hoppas han att den nya medicinen kommer ut snart.

Hör Andreas Forsman i Öjebyn berätta om Skelleftesjukan i klippet.

Skelleftesjukan orsakas av ett protein som klumpar ihop sig och skadar nerver i kroppen. Andreas Forsman i Öjebyn fick sin diagnos våren 2017. Sjukdomen är ärftlig och Andreas pappa Bengt har också den.

– Jag var jättevarm om fötterna. Det kändes som om fötterna höll på att brinna upp. Sedan fick jag nervsmärtor i fötterna men det strålade inte genom benen, berättar Andreas Forsman.

En ny läkemedelsbehandling

De flesta fall av Skelleftesjukan som diagnostiserats i Sverige har koppling till norra Västerbotten och södra Norrbotten. Omkring 350 personer i Sverige har sjukdomen. Den vanligaste behandlingen brukar vara levertransplantation.

Men förra året kom ett genombrott då en ny läkemedelsbehandling som bromsar sjukdomen provades. Den listades av tidsskriften Sience som en av de tio viktigaste vetenskapliga nyheterna i världen förra året.

– Jag hoppas verkligen att den här medicinen kommer ut så fort som möjligt så att jag får börja med den. Helst vill jag bara att sjukdomen ska stanna av, säger Andreas Forsman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.