Foto: SVT/Arkiv

Skidanläggning till salu

Publicerad

Arvidsjaurs kommun har efter fyra års väntan fått klartecken till köpa loss mark och bygga om och bygga ut skidanläggningen Vittjåkk.

– Nu är anläggningen till salu, berättar kommunalrådet Lotta Åman (S).

Det som tagit tid för länsstyrelsen och naturvårdsverket är att analysera effekterna av och sedan acceptera en viss exploatering i det natura 2000-område som lågfjället Vittjåkk ligger inom.

Nu är det klart.

Länsstyrelsen beslut att säga ja till att kommunen får friköpa mark, bygga en ny lift, två toppstugor , en stugby och ett hotell gör att den kommunala anläggningen kan säljas.

– Vi tycker att det är kanonbra. Länsstyrelsens beslut innebär att vi sätter ut hela skidsanläggningen i Vittjåkk till försäljning redan i december och affären väntas bli klar i vår, säger kommunalrådet Lotta Åman som är nöjd över att beslutet även vunnit laga kraft.

Mångmiljonaffär

Och det handlar om en mångmiljonaffär för en kommun som verkligen behöver pengar för att klara av att finansiera välfärden.

– Vi har väntat länge på det här. Vittjåkk var det första ärendet för mig när jag tillträdde som kommunalråd i november 2013, säger Lotta Åman.

Skattemedel

Arvidsjaur har lagt ner mycket pengar på skidanläggningen under åren.

Nu senast handlade det om nya elstolpar för 1,5 miljoner kronor.

– Jag vill inte prata om en prislapp i dag, utan vi vill ha en driftig entreprenör som tar över, en person som tänker långsiktigt och som vill utveckla anläggningen, säger Lotta Åman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.