Stolsliften i Riksgränsen.

Skidanläggningarna i Riksgränsen och Björkliden håller fortsatt öppet

Uppdaterad
Publicerad

Trots rekommendationerna så väljer Riksgränsen och Björkliden att hålla skidanläggningarna öppna över påsken.

På måndagen stängde de två skidorterna för nybokningar till och med 24 maj, och man har också fått många avbokningar, skriver ledningsgruppen för Lapland Resorts i ett meddelande på hemsidan på torsdag kväll. Afterski och liknande stängde redan för tre veckor sedan för att minska risken för spridning av coronaviruset.

Man säger sig ha ungefär 500 gäster inbokade under påskveckan – mindre än hälften av en normal påsk – men förväntar sig att det kan bli fler avbokningar. Ledningen konstaterar också att de flesta inbokade är personer som hör till Region Norrbottens sjukvårdsområde.

”Många har vädjat”

Trots risker och rekommendationer har man nu beslutat att hålla pistsystemen och längdspåren öppna över påsk i Björkliden och Riksgränsen.

”Många lokala stamgäster har vädjat till oss att inte stänga ner möjligheten till skidåkning i Kirunafjällen, på längden och utför, denna vinter. Snöförhållandena är bättre än någon kan minnas och april är den månad som norrbottningarna normalt drar till fjälls för att idka friluftsliv” skriver ledningsgruppen om bakgrunden till beslutet.

Man menar att med tanke på det lägre besökarantalet och restriktionerna kommer det inte bli trängsel, påpekar att man har läkare på plats, och gör därmed en annan bedömning än Skistar och de flesta stora skidorterna i landet.

Tidigare har smittskyddsläkare Anders Nystedt uppmanat folk att inte åka till fjälls på påsken – inte främst på grund av smittorisken som är begränsad om restriktionerna följs – utan för att inte belasta sjukvården med annan akutsjukdom och skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet