Skillnad mellan stad och land – billigast i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt dyrare att vara med i en idrottsförening. Framför allt i större tätorter, enligt statistik från Centrum för idrottsforskning.

Kostnaden för att vara med i en idrottsförening har stigit under senare år.

Hotell istället för gymnastiksal

Framförallt är det i de större städerna med mer än 50.000 invånare som det blivit dyrare, visar statistik från Centrum för idrottsforskning.

Delvis beror det på att även barnidrotten tenderar att bli mer professionaliserad, med arvoderade tränare och övernattningar på hotell istället för madrass i en gymnastiksal, enligt forskare.

Billigare på små orter

På små orter är det ofta betydligt billigare för barn att idrotta med en snittkostnad på 600 kronor. Billigast bland de föreningar SVT Norrbotten kartlagt är Jokkmokks SK, med en avgift på 50 kronor per barn och år.

– Vi får in mycket pengar genom att vi har många föräldrar och aktiva som jobbar ideellt under Jokkmokks marknad med till exempel uthyrning av sängplatser. Vi har sett att det är viktigt att hålla låga avgifter för att alla ska kunna vara med, säger Benny Östlund i Jokkmokks SK.

I klippet ovanför har vi frågat olika personer vad man kan gör för att fler ska ha råd att låta sitt barn idrotta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.