Hör smittskyddsläkaren Anders Nystedt om covid som dödsorsak. ”Under hela pandemin är det nog en stor övervärdering av antalet dödsfall orsakade av covid”. Foto: Anders Hjertström/SVT

Smittskyddsläkaren i Norrbotten om covid-19 som dödsorsak: ”Stor övervärdering”

Uppdaterad
Publicerad

Fram till i dag har 289 norrbottningar avlidit med bekräftad covid-19 – men Socialstyrelsens och Folkhälsomyndighetens rapportering skiljer sig åt. Anders Nystedt reder ut och ger sin syn på kalkylerna.

– Under hela pandemin är det nog en stor övervärdering av antalet dödsfall orsakade av covid, säger smittskyddsläkaren.

Det finns skillnader i rapporteringen mellan Folkhälsomyndigheten (Fohm) och Socialstyrelsen. Den sistnämndas siffror hämtas från dödsfallsintyg medan Fohm:s statistik enbart visar att den avlidne varit smittad – inte att personen avlidit på grund av covid-19.

Fohm:s metod att räkna bygger på antalet avlidna inom 30 dagar efter konstaterad smitta.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det innebär att om jag skulle få covid-19 i dag och sedan går ut och blir överkörd och dödad så hamnar jag i statistiken, säger Anders Nystedt, Region Norrbottens smittskyddsläkare.

”Sanningen någonstans mittemellan”

Jämför man överdödligheten och det antal avlidna som rapporteras in till Folkhälsomyndigheten ser man stora skillnader.

Under pandemins inledande 80 veckor låg överdödligheten i Norrbotten kring 150 personer, en ökning med nästan fyra procent. Men det antal som Folkhälsomyndigheten redovisar och som Region Norrbotten rapporterat är en siffra på omkring 290 personer.

– Det är en ganska stor skillnad men jag tror sanningen ligger någonstans mitt emellan, säger Anders Nystedt.

Dödligheten har minskat sedan vaccinet

Enligt Nystedt är det ändå covid-19 som i de flesta fall  ligger bakom överdödligheten.

– Men sedan i februari i år ser vi minskade dödlighetssiffror så vaccinationen av de äldre har haft effekt, konstaterar han.

I videon hör du mer av Anders Nystedts tankar kring rapporteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet