Per Erik Stenberg är ordförande för Laevas sameby och har inte hört från Sveaskog att så stora skogar ska säljas i deras vinterbetesområden Foto: Samuel Idivuoma, Sameradion & SVT Sápmi

Skog säljs till privata aktörer – renägare är oroliga

Uppdaterad
Publicerad

Sveaskog säljer delar av sina marker i Sápmi till privata aktörer. I hela Sverige säljer det statsägda skogsföretaget i år ca 9000 hektar skog, det mesta av den skog ligger i Norrlands inland.

När markerna privatiseras finns det rädsla från samiskt håll att samiska rättigheter blir bortglömda.

Även om det är sommar och kalvmärkningen ska dra igång, är det vinterbetesmarkerna han oroar sig för. 

Per Erik Stenberg är renskötare och ordförande för Laevas sameby. 

Sameradion och SVT Sápmi

– Det är för mig svårt att förstå att ett statsägd bolag kan sälja så stora områden och inte meddelar oss någonting. Det kommer förstöra för rennäringen då det ligger mitt i våra vinterbetesmarker, säger Per Erik Stenberg, Laevas samebys ordförande till Sameradion & SVT Sápmi

Följer lagen

Sveaskog anser att de inte gjort något fel i samband med försäljningen och att de följer lagbestämmelserna. 

– Vi samråder inte försäljningar och det är dels för att vi inte har någon skyldighet att göra det men också på grund av att det egentligen inte blir en förändring för till exempel rennäringen. Det vi säljer är skogsmark och ska det användas till något annat så krävs tillstånd av kommunen, säger Viveka Beckeman, chefsjurist vid Sveaskog.

Hon fortsätter:

– Marken vi säljer kommer fortfarande ha samma användningsområde. Och de marker vi säljer omfattas av rennäringslagen vilket innebär att nya ägare kommer ha exakt samma skyldighet som Sveaskog att ta hänsyn till rennäringen.

Prisförslag på knappt nio miljoner

Försäljning med syfte att starka privatpersoners skogsägande

Riksdagen beslutade i 2010 att Sveaskog ska sälja motsvarande 10 procent av den mark som företaget ägde när det bildades. Syftet med försäljningarna är enligt Sveaskog att starka privatpersoners skogsägande och möjlighet att stanna kvar i glesbygden, samt att ge personer möjlighet att flytta till glesbygd.

Prisförslag på 8,7 miljoner

Skogsmarken som såldes i Laevas samebys vinterbetesområde hade ett prisförslag på 8,7 miljoner kronor och var på ca 1 829 hektar. Med mycket äldre och medelålders skog. 

Till hösten släpps mer skog till försäljning av Sveaskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet