Skogsägare lättade efter EU-beslut om avverkning

Publicerad

Många skogsägare, framför allt inom de nordiska länderna, har oroats över att EU ska införa ett tak för hur mycket skog som får avverkas i framtiden. Men något avverkningstak ser det inte ut att bli, då EU-parlamentet idag röstade nej till kommissionens förslag.

EU:s nya klimatmål innebär att koldioxidutsläppen från medlemsländerna ska minska med 40 procent mellan 1990 – 2030. Med anledning av det håller EU på att se över skogs- och jordbruket i Sverige.

Många skogsägare har befarat att EU ska införa ett tak för hur mycket skog som får avverkas i Sverige i framtiden.

LÄS ÄVEN: Skogsägare oroliga för EU

”Nöjd och stolt”

Men kommissionens förslag om upptag och utsläpp av klimatgaser från markanvändning röstades idag ned av EU-parlamentet.

– Jag är nöjd och stolt. Hårt arbete lönar sig. Vi har arbetat intensivt för att EU inte ska sätta tak för hur mycket skog Sverige ska avverka, konstaterar Christofer Fjellner (M).

– Vi är väldigt glada över insatsen ifrån våra svenska EU-parlamentariker som arbetat hårt vilket vi ser resultat av idag. Skogen är en viktig tillgång i klimatarbetet. Det finns risk att andra intressen i Bryssel vill stoppa oss från att använda skogsråvaran i den utsträckning som behövs för att vi ska klara våra klimatmål i linje med Parisavtalet, säger Palle Borgström, förbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund i ett pressmeddelande.

Delseger

Nu lämnas frågan vidare till EU:s regeringar och även om många skogsägare är positiva till dagens besked finns sannolikt nya fallgropar.

– Det är nu viktigt att den svenska regeringen agerar kraftfullt inom ministerrådet för att säkerställa möjligheten till fortsatt skogsbruk för att vi framförallt ska klara klimatutmaningen, men även säkerställa de viktiga jobben, produktionen och svenska exportinkomster, säger Palle Borgström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.