Skogsägarna oroliga över att det i framtiden blir EU och inte Sverige som ska bestämma hur mycket skog som ska avverkas. Foto: TT

Skogsägare oroliga för EU

Uppdaterad
Publicerad

EU:s nya klimatmål kan begränsa det svenska skogsbruket. Nu är skogsägarna oroliga över att det i framtiden blir EU och inte Sverige som ska bestämma hur mycket skog som ska avverkas.

Koldioxidutsläppen från EU:s medlemsländer ska minska med 40 procent mellan 1990 och fram till 2030. Därför ser EU över skogs- och jordbruket i medlemsländerna. Det oroar skogsägare som befarar att EU sätter ett tak för hur mycket Sverige får avverka skog i framtiden.

– Vi anser att vi själva ska ha rätten i det här landet att bestämma över vilka nivåer av skogsavverkning vi ska ha, säger Torgny Hardselius från Norra Skogsägarna.

Skogen som koldioxidsänke

Skogen är viktig för EU:s klimatpolitik eftersom det binder koldioxid. Men skogsägarna hävdar att det behövs en aktiv skogspolitik för att skogen ska ta upp mycket koldioxid.

– Mogen skog som är klar att avverka tar inte upp lika mycket koldioxid som skog som växer. För att få ett omlopp i skogen som pågått i tusentals år så måste man förnya skogen, hävdar Torgny Hardselius.

EU avslår kritiken

Men enligt EU kommissionens kontor i Sverige är hela oron ett missförstånd. Strängare redovisningsregler för hur mycket koldioxidutsläpp medlemsländerna har och hur mycket de binder upp kommer inte automatiskt att innebära sänkning av skogsavverkningsnivåer.

Men det lugnar inte ner skogsägarna.

– Aktivt och miljövänligt skogsbruk hjälper till i övergången till ett fossilfritt samhälle. Men det kanske vi inte får bedriva i framtiden, säger Torgny Hardselius från Norra Skogsägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.