Stureskolan i Boden inför ett förbud mot läx- inlärnings- och prov under hela april. Foto: TT

Högstadieskola i Boden inför förbud mot läxor och prov

Uppdaterad
Publicerad

Stureskolan i Boden inför ett förbud mot läxor och prov – för att minska stressen hos eleverna. ”Vi får ständigt nya rapporter om att våra barn mår dåligt”, säger rektorn Petronella Sirkka.

Skolans förbud mot läxor och prov gäller alla högstadieelever och ämnen under hela april månad. Förutom nationella proven som är obligatoriska.

– Vi får ständigt nya rapporter om att våra barn mår dåligt. Och det beror på att de har en väldigt hög stressnivå hela tiden. Det här är vårt sätt att försöka minska den stressen, säger rektorn Petronella Sirkka.

– Det finns en hel del forskning som säger att bedöma eleverna formativt är betydligt bättre än att ha vanliga traditionella läxor och prov.

Vill införa det på heltid

Om testperioden går bra är ambitionen är att införa förbudet på heltid år 2019.

– Vår skolplan är väldigt komplicerad och ställer extremt höga krav på elevernas analysförmåga och det här ska vi försöka hjälpa dem med. Dessutom ser världen helt annorlunda ut nu mot för bara ett tiotal år sedan.

Ni förbereder elever för gymnasiet och vidare utbildning – ni tror inte att de får en chock när de kommer dit och det blir massa läxor igen?

– Det tror jag nog att de skulle kunna få. Men de kommer ha nationella prover i nian och sedan tror inte jag att vi kommer ta bort alla prov helt och hållet. Men vi behöver minska mängden prov och läxor radikalt.

”Eleverna tycker det är jättebra”

Beslutet har bemötts av olika reaktioner – men enligt rektorn har de flesta varit positiva.

– Elever tycker det är jättebra. Föräldrarna tycker, av de reaktioner vi fått, att det är väldigt bra. Lärare tycker det kan vara svårt att ställa om mitt i luften, fast vi har satt igång det här i februari så de har haft lite ställtid på sig, säger Petronella Sirkka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.