Visa alla (4)

Skola kan läggas ner efter Migrationsverkets beslut: ”Fruktansvärt”

Publicerad

Migrationsverket säger upp sina lägenheter i Glommersträsk och omplacerar dom asylsökande. Orsaken är att man är i en omställning från större till mindre system för mottagning och att dom asylsökande blir färre.

Men beslutet väcker bestörtning i byn och Arvidsjaurs kommun kräver att beslutet omprövas.

– Jag vill bli doktor. Man kan hjälpa männskor som mår dåligt att må bra och så kan man rädda människors liv, svarar Ghazal Mohammadi på frågan om vad hon drömmer om att bli när hon blir stor.

Oro för skolnedläggning

Ghazal Mohammadi går på Parkskolan i Glommersträsk och hennes drömmar överskuggas just nu av ett stort orosmoln. Migrationsverket vill flytta de asylsökande som bor i Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun.

Om det sker förlorar byn 17 barn och skolan riskerar nedläggning.

– Försvinner skolan påverkas hela byn så vi är mycket bekymrade, säger Mats Klockljung, som engagerat sig i de asylsökande sedan de kom till byn.

Ghazal Mohammadi, elev på Parkskolan i Glommersträsk.

Vill stanna i byn

Och Ghazal Mohammadi vill helst av allt stanna kvar i byn.

– Om vi ska flytta till Jörn eller Skellefteå så vet jag att det är stort och det finns mycket att göra där. Men jag älskar Glommers. Jag vill vara här.

Mats Klockljung kallar sig för ideell flyktingsamordnare. Han har tillsammans med många andra arbetat för att de asylsökande ska integreras i byn.

– Det här har ju vitaliserat hela byn. Två av dom har fått jobb här och dom är med på alla aktiviteter. Får dom stanna så tror vi att det kan fortsätta. Vi har tre stycken barn som har fötts här, berättar han.

Även för företagare i Glommersträsk är de asylsökande viktiga.

– Det är jättetråkigt för oss. Vi har en anställd som är asylsökande. Och på sikt hade man kunnat få fler. Men försvinner dom blir det svårt, säger Peter Edström som är platschef på företaget GK Door.

Ingen struktur

Samtidigt som SVT Norrbotten besöker byn hålls ett möte på Parkskolan dit Migrationsverket är inbjudna. Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åhman är med under mötet och efteråt skickar kommunledningen tillsammans med oppositionen en skrivelse till Migrationsverket.

Politikerna ifrågasätter om en flytt verkligen bidrar till integrationen och kräver att Migrationsverket genast omprövar sitt beslut.

Innan mötet drar igång träffar jag Maria Boström som arbetar med att lära flyktingbarnen svenska.

– Barnen har ju mycket större möjligheter att lära sig här i en mindre skola. Det är få elever och många lärare. Det är fruktansvärt att man får behandla dom så här, att skicka runt dom på flera olika ställen. Jag förstår det inte, säger Maria Boström.

Vad tänker du om Sveriges flyktingpolitik?

– Att det inte finns någon. Det finns ingen struktur och ingen framförhållning med flyktingpolitiken utan vi tar emot dom och sedan får vi se hur det går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer