Skolan har många problem att lösa

Uppdaterad
Publicerad

Skolstrejker, brist på lärarvikarier, överfulla fritidshem och föräldrar som uppmanas hålla sina barn hemma under lov så att personalen kan gå utbildning.

Skolfrågor har varit aktuella runt om i Norrbotten under senare tid.

Så sent som i måndags berättade Nordnytt om Furuparkskolan i Luleå där föräldrar uppmanas att försöka lösa barnomsorgen själva under höstlovet. Annars kan det bli svårt för personalen på fritidshemmen att gå sin utbildning. Och igår handlade det om Gällivare och Sjöparksskolans fritidshem. Där är överfullt med barn och personalen räcker inte till. Trots att kommunen förra året anmäldes till Arbetsmiljöverket har inget hänt, för att nämna de senaste exemplen.

Skolproblem i Norrbotten

Nordnytt fortsätter i kväll att belysa situationen i skolan. Vi har kommunalrådet Karl Petersen (S), tillika Kommunförbundets ordförande i Norrbotten.

– Skolan är den förvaltning som fått stå tillbaks under åren. Min känsla är att skolan har fått backa för att socialförvaltningen kräver allt mer resurser i och med rättighetslagar som LSS, säger Karl Petersen.

Hade man inte kunna satsa mindre på andra saker?

– För att en kommun ska vara attraktiv krävs att man inte bara satsar på skola och vård. Redan idag har skolan omkring 50 procent av en kommuns budget. Socialförvaltningen ca 30 procent. Det som blir över måste användas för andra saker.

Många kritiker hoppas på att skolan än en gång ska bli statlig, vad säger du om det?

-Nej, det tror jag inte alls på. Ingenting blir bättre för av det. Skolan finns i kommunerna och ska styras av kommunerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolproblem i Norrbotten

Mer i ämnet