Skolan i Glommersträsk hotades stängas på grund av lärarbrist men nu är krisen löst fram till sommarlovet. Foto: Malin Stenström

Skolan i Glommersträsk räddad – nu slipper barnen åka nio mil

Publicerad

I förra veckan berättade SVT Norrbotten att Parkskolan i Glommersträsk tvingas stänga på grund av lärarbrist. Men på tisdagen kom en vändning – en nyligen pensionerad lärare ställer upp vårterminen ut.

Tanken var att eleverna skulle bussas nästan nio mil, tur och retur, in till skolorna i Arvidsjaur från och med den 13 mars. Men nu blir det inte så.

Lärarbristen är löst fram till sommarlovet börjar.

– Det är helt fantastiskt och ett tungt ok som lyfts från våra axlar. Vi är oerhört tacksamma för att den här läraren ställer upp, säger Lena Ruth, tf skolchef och kommunchef i Arvidsjaur.

Startar ny rekryteringsprocess

Skolchefen berättar att man nu kommer att ta ett omtag med rekryteringsprocessen.

– Nu har vi vunnit tid och har bättre förutsättningar, säger Ruth som är lättad över att ha fått informera personal och föräldrar om det glädjande beskedet:

– Det är en bra lösning för eleverna och nu kan barnen, föräldrarna och vi andas ut under våren.

Stor besvikelse innan beskedet

SVT var på plats i Glommersträsk under måndagen innan beskedet om att nedläggningshotet var undanröjt. I klippet nedanför hör du hur tankarna gick då.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du eleverna Carolina Åhman, Zion och Tuvalisa Mundt på Parkskolan i Glommersträsk. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.