Skolans veganmat splittrar politikerna i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna i Luleå väcker nu frågan om vegansk mat i skolorna. Men man gör det från två helt olika utgångspunkter.

– Som ung har du inte så många sätt att uttrycka din vilja på. Därför är kost en viktig faktor. Genom att servera vegansk kost i alla skolor i kommunen visar man att man bryr sig om miljö, klimat och djurrätt, menar Paulina Koskenniemi, gruppledare för Miljöpartiet i Luleå

Men hur långt ska valfriheten gå? Man ska välja skola, man ska välja mat?

– Valfriheten för unga måste bli större.

Riktig mat

Sverigedemokraternas gruppledare Per Göransson frågar i en interpellation till fullmäktige hur skolan ska säkerställa att barn inte utsätts för fara när dom äter veganmat. Han menar att det finns en risk för brist på viktiga näringsämnen i vegansk kost.

– Det är en självklarhet för oss att barnen får riktig mat varenda dag och inte går torr på vissa näringsämnen, menar han.

Är inte vegankost riktig mat?

– Det kan vara bra mat men innehåller inte alla vitaminer man behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.