Skolchef kritisk mot distansutbildning

Publicerad

Från och med i höst kommer det enbart gå att utbilda sig till låg- och mellanstadielärare på distans via Luleå tekniska universitet. Något som Luleå kommuns skolchef är kritisk till.

– Jag tror att om lärarutbildningen blir på distans kommer det att försvåra vår lärarrekrytering. Jag tror inte alls att lika många yngre kommer att söka till lärarutbildningen för som yngre vill man ha ett sammanhang och en grupp, säger Luleå kommuns skolchef Karina Pettersson-Hedman.

Hoppas på fler sökande

Luleå tekniska universitet, LTU, har tidigare haft så kallad campusbelagd lärarutbildning från förskoleklass till årskurs sex. Men från och med hösten 2015 måste de som vill utbilda sig till låg- eller mellanstadielärare läsa på distans med två till fyra träffar i månaden. En av anledningarna är att man hoppas på att få upp antalet sökande. Hösten 2014 ökade antalet sökande till lärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet – men långt ifrån alla platser fylldes upp. En annan anledning är att man vill hjälpa inlandskommunerna.

Uppvaktades

– Vi blev faktiskt uppvaktade för ett och ett halvt år sedan av inlandskommunerna som var oroliga över den stora pensionsavgången och såg en lärarbrist framför sig. Det geografiska avståndet i länet kan göra att man stannar kvar och läser, säger Monica Johansson, prefekt vid LTU för institutionen för konst, kommunikation och lärande.

Och hon håller inte med om kritiken från Luleå kommuns skolchef.

– Traditionellt så är lärarutbildningen en utbildning där man haft några år i yrkeslivet innan man söker. Tror inte det blir någon skillnad.

– Är man inte rädd att man ska förlora fler elever och få ett bakslag?

– Det har vi inte sett i de andra utbildningarna vi erbjuder distans utan tvärtom, säger Monica Johansson, prefekt vid LTU för institutionen för konst, kommunikation och lärande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.