Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför tidigare skolchefen i Arvidsjaur, Ola Sonidsson, sade upp sig i protest. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Därför sa skolchefen i Arvidsjaur upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta skolchefen i Arvidsjaur sa upp sig i protest, vilket kommer att kosta kommunen minst 650 000 kronor. Det är de ledande politikerna i kommunstyrelsen som Ola Sonidsson anser saknar respekt för såväl barn- och utbildningsnämnden och honom som anställd.

– Innehållet i min skolchefstjänst har ändrats rejält. När jag började fanns det ingen gymnasiechef, säger Sonidsson.

Det var i september förra året som Ola Sonidsson tillträdde sin tjänst som skolchef och i början av förra veckan valde han att lämna sitt uppdrag.  

– Det är en rad händelser som ligger bakom mitt beslut om uppsägning. Beslutet om att flytta gymnasieskolan från barn- och utbildningsnämnden var varken förankrat med mig eller barn- och utbildningsnämndens ordförande, säger Sonidsson. 

”Visar inte respekt”

Det var vid årsskiftet som den nya politiska organisationen skulle träda i kraft. Men för att följa skolans läsår så fattades beslut om att flytta gymnasiet under kommunstyrelsen redan från och med 1 juli i år. 

– Jag tycker att det visar på att de ledande politikerna i kommunstyrelsen inte visar respekt för mig som anställd, säger den tidigare skolchefen. 

I videon berättar tidigare skolchefen Ola Sonidsson om sin uppsägning och kommunalrådet Lasse Forsgren om beslutet att införa en gymnasiechef. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.