Arkivbild Foto: TT

Skolchef fick ovanligt första ärende på jobbet

Publicerad

Arjeplogs nya utbildnings- och kulturchef Fredrik Westerlund fick hantera ett minst sagt speciellt ärende under sin första tid som skolchef.

Under tisdagen skrev Westerlund på Twitter ”Min första fråga som skolchef i Arjeplog verkar — I kid you not — bli att hantera två älgar som uppehåller sig på skolområdet.”

Westerlund berättar att det inte var så speciellt mer än att älgarna letar mat den här tiden på året, vilket gör att de hamnar på sådana ställen ibland.

– I detta fallet var det en ko och kalv som höll till kring våra skolor och nära fritids. Det kan innebära en risk ifall att de blir skrämda eller provocerade.

Dagen efter uppdaterade han flödet genom att citera sin egen tweet och skriva ”Jag kan rapportera att en rektor omedelbart hade tagit tag i frågan och att polisen skickat ut en jägare för att driva älgarna till skogs.”

Älgarna hittade väg ut själva

Rektor för Kyrkholmsskolan, Ola Sonidsson berättar att det var flera incidenter med barn i närheten under eftermiddagen. Älgarna blockerade möjligheten för föräldrar att hämta sina barn på fritids.

– Barn i den åldern tycker sånt är kul. Vi vuxna vet att älgar som blir trängda kan sparka till. Jag fick ingen återkoppling från polisen eller jägarna vilket innebär att vi tror att älgarna själva kommit på att de hamnat fel och lyckats lämna Kyrkholmen.

Snöfall orsaken

Älgar som börjat söka sig till mer civila områden beror troligtvis på det omfattande snöfallet den senaste tiden menar Peter Ledin, regionchef norr Jägareförbundet.

– Det är en sträng vinter i år och det kan göra att älgen går mer på sådana ställen där det är mindre snö. Jag har inte hört om händelsen i Arjeplog, men jag upplever inte att älgar rör sig närmre civilisationen överlag. Ibland händer det ju, men det är inte vanligare.

Hur hanterar ni den här typen av situationer?

Blir det besvärligt kontaktas polis, som i sin tur kontaktar någon av oss. Beter älgarna sig konstigt kanske man måste avliva dom. Oftast är det att de bara kommit dit tillfälligt, säger Ledin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer