Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när eleverna fyller Piteå Energi Arena under Idrottens dag. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Se när över tusen elever i Piteå fyller arenan under Idrottens dag

Publicerad

För att öka fysisk aktivitet hos barn deltar åtta skolor och 1 200 barn på Idrottens dag i Piteå. Lek, rörelse och idrott är det som står i fokus när RF-SISU Norrbotten är på plats

Studier visar att barn och unga rör på sig för lite – och över hela Sverige pågår just nu Riksidrottsförbundets projekt ”Rörelsesatsning i skolan” tillsammans med RF-SISU Norrbotten.

Tanken är att förbättra hälsan, välbefinnandet och skolresultaten hos eleverna. Inne i hallen vimlar det av barn och ungdomar som får prova på olika aktiviteter under två timmar innan det är dags för nästa grupp.

– Det här är en dag när barnen ska få känna rörelseglädje och framförallt de barn som är minst aktiva i dag. Förhoppningen är att de hittar en idrott som dom gillar och vill fortsätta med sedan, säger Anne-Mari Johansson, SISU Norrbotten.

Siri: ”Viktigt att man rör på sig”

Idrottens dag är ett Europeiskt initiativ som ska inspirera till rörelse och fysisk aktivitet. I Sverige är det Riksidrottsförbundet som är huvudarrangör.

– Alla barn ska ha möjlighet att få idrotta hela livet och känna glädje, säger Anne-Mari Johansson och får medhåll av eleven Siri Nordberg från Pitholmsskolan:

– Jag tror att det är viktigt att anordnar dagar som den här för det är viktigt att man rör på sig, säger hon.

I klippet ser du när SVt är på plats i den välfyllda arenan i Piteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer