Rekryteringsbehovet i Östergötland är alarmerande enligt Lärarnas Riksförbund. Foto: TT

Skolverket kräver tillbaka fyra miljoner av Luleå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket kräver nu att Luleå kommun måste betala tillbaka över fyra miljoner. Anledningen är att kommunen tagit emot statsbidrag samtidigt som de minskat sina egna elevkostnader.

När Skolverket kontrollerade redovisningarna från dem som tagit del av statsbidraget för likvärdig skola fann de att sex kommuner och ett skolföretag blir återbetalningsskyldiga.

En av dessa kommuner är Luleå kommun. Anledningen är att kommunen minskat sina egna skolkostnader under 2018.

– De egna kostnaderna per elev får inte minska om man tagit del av bidraget för en likvärdig skola. Enda undantaget är om det finns särskilda skäl, säger Andreas Spång, chef för statsbidragsenheten på Skolverket.

Över fyra miljoner

Därför kräver Skolverket nu tillbaka runt 24 miljoner kronor, varav 4 436 719 av Luleå kommun. Louice Stridsman på Luleå kommun säger att man anade att detta skulle hända och att kommunen lagt undan i stort sett alla pengar. Under 2018 har kommunen nyttjat runt 600 000 kronor och har därmed lagt 3,8 miljoner åt sidan.

– Vi anade att vi kunde bli återbetalningsskyldiga så vi har sparat undan pengarna. Vi var försiktiga för vi anade att det skulle bli svårt att få bidrag för de effektiviseringar vi gjort, säger Louice Stridsman, verksamhetschef på grundskolan.

De senaste åren så har inte barn-och utbildningsförvaltningens budget minskat, det handlar istället om den demografiska utveckligen, enligt Louice Stridsman.

– Vi har fler elever nu och på så vis har undervisningskostnaderna per elev minskat.

Bidrag ska fortbilda lärare

Statsbidraget för likvärdig skola uppgår till totalt 3,5 miljarder kronor för 2019. Det är upp till varje skolhuvudman att avgöra hur bidraget bäst ökar likvärdigheten och kunskapsutvecklingen. Det kan gå till exempelvis fortbildning av lärare, anställning av lärarassistenter eller att förstärka elevhälsan.

Det här ska statsbidraget för likvärdig skola användas till

Statsbidraget ska användas till att utöka pågående insatser eller genomföra nya insatser som stärker likvärdighet och kunskapsutveckling i förskoleklass och grundskolan.

Huvudmannen ansvarar själv för att analysera sina resultat, identifiera behoven och prioritera vilka insatser som statsbidraget ska finansiera. Det är också huvudmannen som bestämmer hur man fördelar bidraget inom organisationen.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.