Skolvikarierna har tröttnat

Uppdaterad
Publicerad

Luleås skolvikarier protesterar gemensamt mot dåliga arbetsförhållanden. Lärare ute i verksamheten anser att vikariebristen är ett stort problem.

-Vi har aldrig varit med om en sån situation som vi har nu. Vi betraktar det som ett krisläge helt enkelt, säger förskollärare Berit Eriksson.

På Furuparksskolans förskoleklass där hon jobbar har det varit näst intill omöjligt att få tag på vikarier sedan skolstarten och problemet har pågått längre än så.

Skolproblem i Norrbotten

-Vi kan inte göra det jobb som vi vill göra med barnen. Vi räcker inte till och till slut kan det handla om barnens säkerhet om vi inte har den bemanning vi behöver, säger Berit Eriksson.

Det är stor vikariebrist på Luleås skolor och förskolor. Många av de vikarier som finns vantrivs så mycket med sina arbetsförhållanden att de har gått ihop och skrivit ett klagobrev till Luleå kommun, som Nordnytt fått ta del av. De vill själva inte framträda med namn i media, men skriver så här:

Citat: ”Flera av oss tröttnar på att vi är så osynliga och inte blir mer tagna på allvar. Vår arbetsmiljö är under all kritik!”

– Blir inte villkoren bättre kommer det inte vara någon som vill vara vikarie – det ser vi redan i dag,  säger Ewa-May Hedenström.

Det handlar om att man inte får heltid och tvingas ta deltidsuppdrag för att inte bli svartlistad samt att informationen brister och att man vill få samma utbildning som ordinarie personal får.

Nu för fackförbundet en dialog med Luleå kommun för att se vilka förändringar som behöver göras.

-Vikarierna är en jätteviktig resurs för oss och vi jobbar med att de ska få svar på sina frågor. Vissa saker har vi att jobba med men i vissa fall handlar det om att informationen måste bli tydligare, säger skolchef Karin Pettersson-Hedman, Luleå kommun.

Även skolchefen uttrycker att hon oroar sig för vikariebristen:

-Vi har redan idag för få vikarier för de behov vi har, konstaterar hon.

-På oss i personalen sliter situationen oerhört mycket, säger Berit Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolproblem i Norrbotten

Mer i ämnet